Loading ...


 
   


Beluister ons via Tunein op je smartphone.

Stacks Image 77


Radio Roya is oorspronkelijk een initiatief van enkele Bruggelingen die radio wilden maken maar is pas onder (wijlen) Germain Boi tot bloei gekomen. Radio Roya was een populaire zender met veel aandacht voor Nederlandstalige muziek en schlagers. Dit radiostation heeft zich eerst gevestigd op de Blankenbergse Steenweg te Sint-Pieters Brugge. Toen de VZW van VBRO failliet werd verklaard, zijn vele VBRO-medewerkers bij Roya aan de slag gegaan. Germain gebruikte eerst de naam VBRO op de 103,60. Hij werd uiteindelijk teruggefloten omdat Frederik Thomas de roepnaam VBRO had overgekocht.

Maar na enkele jaren ging het financieel niet goed met Roya. Germain Boi is uiteindelijk op zoek gegaan naar een overnemer en dat werd de NV West-Vlaamse Radio. Dit was een groep waarin Roularta voor 50% in participeerde.

Op 3 november 1995 ging vanuit de Roya-basis een volledig nieuwe radio in de lucht. De naam van populaire omroep werd veranderd in Radio Noord 103.9 FM. Radio Noord was één van de vier radio's die samenwerkten onder de noemer West-Vlaamse Radio. Het concept was veel muziek afgewisseld door korte informatieve rubrieken en een dagelijks spel. Voor de reclameregie werd beroep gedaan op Roularta Media Group. Het oorspronkelijke concept draaide al enkele jaren op Radio Kortrijk en werd dan ook geïntroduceerd op Radio Noord, Radio Noordzee (Oostende) en Radio Zuid (Roeselare).

Björn Crul was toen de verantwoordelijke voor de nieuwsredactie. Het was de bedoeling om met het nieuws altijd de eerste te zijn. Als er voorbeeld om elf uur iets gebeurde, moest het om twaalf uur al op de radio. Onder de slogan "De West-Vlaamse Radio, altijd in jouw buurt" werd er vooral aan regionaal nieuws veel andacht besteed. Zes nieuwsbulletins van vijf minuten waren dagelijks hoorbaar. Op de vier zenders waren ook een paar vaste items hoorbaar zoals "Eugeen de tuinman" en een oldiesprogramma met de toenmalige WTV-presentator Johan Perseyn.

Omdat de huisvesting in Sint-Pieters niet voldeed, verhuisde Radio Noord in 1997 naar het centrum van Brugge. In het Memlinghuis, een kantorencomplex van Roularta waar De Streekkrant, Steps en Brugsch Handelsblad al waren ondergebracht, werden de nieuwe studio's ingericht. Bij de start van het Mango-netwerk door de VMM zijn de vier West-Vlaamse Radio's toegetreden.

Tekst en uitleg kom van vrijeradio.be

Stacks Image 64
Neem contact op en we komen zo terug